Letnje šeme

Došla je na more sa Majom, da se odmori, da pobegne od svakodnevice i da napuni baterije. Konačno je ona ta koja je najvažnija sebi samoj i sve vreme ovoga sveta je samo njeno. Maja je njena dugogodišnja prijateljica. Na brzinu je nagovorila da pođe sa njom na ovu last minute varijantu letovanja, umesto da ostane sama na beogradskom asfaltu. Svi njeni su se razbežali, svako na svoju stranu, muž, deca, roditelji.  I svi su joj poručili da je to sjajna ideja i da treba da ide sa Majom i da se lepo provede. Odavno u njihovoj kući svako vodi svoj život i pomalo se oseća izvan svega, zapostavljeno.  Možda ovo i nije loša prilika da se zabavi i posveti sebi. Ionako je svi kritikuju da je sama kriva što nema svoj život. Tako joj vraćaju što im je potpuno posvećena!

Put je odlično prošao, sve po planu. Let avionom i transfer do hotela u Turskoj, za tili čas. Usluga All inclusive, nema o čemu da misli, samo da uživa. Posle podne se uveliko kupala i uživala u plavetnilu Mediterana. Nebo vedro, bez ijednog oblaka, samo po neki paraglajder. Prijatnih 35 stepeni za Tursku, jer srećom ima dosta zelenila.

Odmah su odlučile da neće da idu ni na kakve izlete. Ionako je u njihovom resortu sve bilo organizovano. Od ujutru do uveče cela igraonica za odrasle. Iako su bile zajedno, svaka je imala nešto svoje i sve je lepo i spontano funkcionisalo. Svaka je radila šta je htela. Dok je Maja već upoznala nekoliko novih ljudi i zujala sa svima, njoj je više odgovaralo usporavanje i razgledanje uokolo. Ponela je dve knjige sa sobom i neke ženske magazine, a poželela se i plivanja i lenčarenja. Svako jutro bila je organizovana joga, a poslepodne žurke na terasi bara na plaži. Svako veče na velikoj letnjoj bini pored bazena bila je nova predstava, novi izvođači. U toku dana vaterpolo na bazenu, akvapark, razni sportovi na moru, wellness i spa tretmani u hotelu. Svakog dana je mogla da bira – pasivan ili aktivan odmor.

a02

Posle par dana se potpuno opustila i počela da uživa u rutini ovog letovanja. A onda se pojavio on, niotkuda. Tek, u jednom momentu, postala je svesna tog segmenta stvarnosti gde je on u njenom fokusu, tu ispred, silazi sa motora, skida kacigu, okreće glavu i pogledi im se sreću. Sve je podsećalo na scenu iz usporenog filma u kojoj se sve dešava samo da bi došlo do tog, značajnog pogleda. Taj momenat joj se činio jako dug. Nakon što je spustila pogled, shvatila je da joj se u glavi okrenula siva masa, da je došlo do nekog tektonskog pomeranja. Nije to bio običan trenutak u vremenu, već onaj što može da te poremeti. Čak i nju. Pomalo se stidela misli koje su joj proletele kroz glavu.

Nešto kasnije ga je ponovo videla i diskretno se raspitala o njemu. Naravno, Maja već zna da radi u baru na plaži, kao sezonski radnik. Rus. Jedan od retkih Rusa koji ovde radi. I nastavila je da iznosi svoja zapažanja, ali je ona više nije slušala. Gledala je u njega. Plav, preplanuo, mišići taman za pokazivanje. Lepuškast, ali ne sladunjav. Bilo je uzbudljivo što uopšte posmatra muškarca, tako, fizički. I to zgodnog.  Posebno ju je zabavljalo što izgleda da je on svestan njenog pogleda i da uživa u njemu. Kao da zna kako utiče na nju, da lako crveni od pogleda koje joj šalje ispod oka, dok sipa piće, razgovara sa kolegama i trudi se da niko ne primeti njihovu komunikaciju na daljinu. Dok su ćaskale o njemu i smejale se, shvatila je da je dobar duh i osećaj za humor nisu napustili, a to je najvažnije.

Par dana su se merkali oko bara na plaži, gde je on vredno radio a ona vredno lenčarila i ponekad ćaskali, neobavezno, na nekom čudnom engleskom. Maja ju je zadirkivala i zapitkivala, kao da se dešava bog zna šta, a ona se samo smeškala. Pa šta bi drugo? Za nju je to bio samo laki flert. Pa ona se nije ni poljubila sa drugim od kada je u braku, a to je skoro dvadeset godina.  Ali Maja je bila ubeđena da je na pomolu velika avantura. U svakom slučaju, ne mora da krije koliko je staromodna, ionako joj niko ne bi verovao.

Petog dana, na plaži je bila organizovana žurka, latino veče. U 7 sati sunce je polako jenjavalo kada su se začuli ritmovi starih i novih latino hitova. Svi su se pomamili i počeli da igraju po plaži. Cupkala je u ritmu muzike i pucketala prstima kada ga je ugledala kako joj prilazi. Zagonetan pogled, skoro stidljiv,  usne tek malo razvučene u osmeh. Neizvesnost raste i srce počinje da joj podrhtava. Otvara usta da bolje uhvati vazduh, jer već gubi dah. Ne bi htela sad da se onesvesti i da sve propusti. On je uhvati nežno oko struka,  dok drugom rukom uzima njenu ruku i pogledom moli za ples. lagano počinju da se vrte u ritmu muzike i sve ide samo od sebe, lagano, lepršavo, letnje. Muzika je nosi i oslobađa, kao i uvek i ona počenje da se opušta, da uživa u trenutku i da se zaista zabavlja. Od kada ovo nije osetila! Pet minuta se opijena vrtela po pesku, srećna. Ustvari, nije baš imala neki pojam o vremenu, ali je on iznenada stao, poljubio njenu ruku i rekao da mora da se vrati za šank. Zamolio je kolegu da ga odmeni na kratko, ali sada…

a03

Pa sada je imala o čemu da razmišlja celo veče. Za tih 5-6 minuta osetila je  svoju ženstvenost i lepotu  u punoj snazi, posle dugo, dugo vremena. I bila je to prava letnja avantura, za nju. Avantura u kojoj je ponovo otkrila sebe, svoju senzualnost, unutrašnju radost i polet. Zaboravljene i zapostavljene. I niko nije bio kriv za to. Ili svi po malo, a najviše ona sama. Poslednjih godina počela je da biva čangrizava, da nepotrebno brine, da previše gleda TV i premalo se zabavlja i uživa u životu.

Poslednje večeri njenog letovanja izašla je sa njim na večeru. Bela letnja haljina i lagane sandalice. Cvetić u ležerno podignutoj punđi. Žamor veselih glasova na letnjoj terasi restorana. Odsjaj lampi na površini mora. Lepo postavljen sto za dvoje. Sve miriše na na morski povetarac, na citruse, na lakoću življenja. Romantično veče, kakvo godinama nije imala. Ali, neće sada o tome. On ju je gledao kao da je mazi pogledom, a ona je uživala u svakom tom pogledu. Shvatala je da joj to nedostaje. Da neko obraća pažnju samo na nju i na njenu ženstvenost. Da se oseti posebnom u društvu muškarca. Da za nekog bude ceo svet, bar na tren. Da nema telefonskih razgovora, užurbanih reči i pokreta, da nema ničeg prečeg od njih. Da oseti svu senzualnost trenutka.

a05

Da, to je ono što joj nedostaje. Postojala je razlika između senzualnosti i seksualnosti. Bilo je dovoljno strasti u njenom životu, i dalje, ali gde se dela senzualnost. Kažu, ono čemu se ne pridaje važnost i pažnja – nestaje. Prestaje da postoji. Izgleda da je ona tako izgubila vezu sa delom sebe i nedostaje sama sebi. A sva njena snaga, hrabrost i znanje nisu ni prići snazi ove ženstvenosti i duhovnosti koje nosi u sebi. Nikad nije smatrala da je lepota žene u veštačkim trepavicama i napumpanim usnama. A sada je mogla i da se uveri u to. Ispunjena životnom radošću i nežnošću, osvajala je ovog muškarca ispred sebe, možda deset godina mlađeg. Bila je pokorna i činila ga je pokornim.

A on je primećivao nju i njenu senzualnost. Senzualnost prisutnu u svakom trenu, u svakom pogledu, u načinu na koji jede, u poketima njenih prstiju dok uzima salvetu i prinosi je usnama, u rečima koje izgovara u pola glasa, u tišini između reči, u nameri koja se sluti, u osmehu, u šalama koje razmenjuju. Svuda po njoj. U vazduhu se osećala slast prvog poljupca. A onda ju je osetila i na svojim usnama. Sve je ličilo na davnašnji, mladalački zanos. Te večeri mogla je da bude njegova djevuška. Ali nije. Odveć je dobro poznavala sebe i  svoje srce.

Volela je svog muža i volela je svoj život sa njim. Njihova ljubav je oduvek budila samo dobro u njoj. Menjali su se i rasli zajedno u toj ljubavi. Sa njim je naučila da je sve moguće i da će uvek sve biti dobro. Da će oni uvek biti dobro, bez obzira na sve. Tako je bilo i sada. I šta jedan zgodan mladić tu može? Pa malo toga. Ili mnogo, kako se uzme. Vratio joj je nadu da njen život može biti moćniji, bolji, da u njoj ima dovoljno strasti da ostvari svoje snove, bez obzira što je počela da otpisuje sebe, potpuno neopravdano. Nikad nije kasno da svoj život ispuni strašću i radošću, onom koja pripada samo njoj. Ona je srećna žena, koja ima divnu porodicu, a sada je na redu da ponovo zadobije i sebe i svoje poštovanje, da povrati svoju moć. Poželela je da ponovo slika, da pusti mašti na volju i da ponovo stvara i igra se. Konačno ima vremena za to i sve dolazi na svoje mesto. Odjednom je bolje razumela i svog muža i decu i sebe.

a06

Vratila se kući sva blistava. Muž nije mogao da skine pogled sa nje. Kaže, prolepšala se, ponovo bi se oženio sa njom. A ona, da bi prvo mogli da skoknu do Španije i pretvaraju se da su ljubavnici, a onda bi ona mogla to i da naslika. On je upitno nakrenuo glavu i pomislio da je dobro što se leto bliži kraju i što je ona opet tu, pored njega.

Leave a comment